Тригліцериди
Тригліцериди
Тригліцериди (ТГ, нейтральні жири)– одні з найбільш значущих ліпідів, є енергетичним резервом, головним компонентом жирових відкладень. Вони потрапляють в організм з їжею, а також виробляються кишечником та в печінці. Циркулюють в крові, забезпечуючи м’язи необхідною енергією, надлишок не виводиться з організму, а лишається «про запас», відкладаючись в жировій тканині. В ній вони містяться, в основному, у вигляді жирних кислот, гліцерину та моноліпідів, які перетворюються печінкою в тригліцериди. Оскільки ліпіди є водонерозчинними для транспортування в кровотоці вони вступають в хімічну реакцію з білками, утворюючи комплекси, що називаються ліпопротеїдами або ліпопротеїнами. Тригліцериди входять до складу двох видів ліпопротеїдів – низької щільності (ЛНЩ, ЛПНЩ, LDL), приблизно 15%, та дуже низької щільності (ЛДНЩ, ЛПДНЩ, VLDL) – до 80%.
Ліпопротеїни низької та дуже низької щільності називають «джерелом поганого холестерину», «шкідливими жирами», та пов’язують з появою атеросклеротичних бляшок та розвитком атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи.
Тригліцериди, в основному, отримуються з їжі (продукти тваринного походження – лідер з постачальників тригліцеридів), їхній вміст в крові різко зростає після прийому їжі вже за 15-30 хвилин, а знижується до початкового рівня – лише через 9-12 годин, тому головною вимогою до аналізу крові на рівень тригліцеридів є здача крові натщесерце, бажане утримання від вживання їжі протягом 12 годин.
Циркулюючи в крові, тригліцериди можуть поглинатися макрофагами, які розташовуються в атеросклеротичних бляшках, що формуються. І це стає ключовим етапом розвитку атеросклерозу.
Норма: 0-1,7 ммоль/л
Підвищений рівень тригліцеридів в організмі можуть спричиняти:
- вживання в їжу великої кількості продуктів тваринного походження;
ожиріння та переїдання;
- серцево-судинні захворювання, насамперед, атеросклероз, інфаркт та інсульт;
алкоголізм;
- гіпотиреоз (зниження функції щитоподібної залози);
- запалення нирок, що призводить до нефротичного синдрому:
подагра;
- хронічна ниркова недостатність;
- цукровий діабет;
- панкреатит (значне підвищення);
- прийом деяких протизаплідних засобів та лікарських препаратів (наприклад, верошпірон, фуросемід, кордарон, холестірамін, кортикостероїди);
- вагітність (визначати рівень тригліцеридів має сенс лише після, щонайменше, 6 тижнів після пологів).
Знижений рівень тригліцеридів не має діагностичного значення.Але може відзначатися при:
- спадковій гіполіпопротеїнемії;
- хронічній обструктивній хворобі легенів;
- гіпертиреозі (підвищеній функції щитоподібної залози);
- інфаркті мозку;
- порушенні всмоктування в кишечнику;
- вживанні статинів, метформіну;
- інтенсивних фізичних навантаженнях.
Правила підготовки пацієнтів:
взяття крові проводиться зранку натще (бажано до 12:00); слід виключити прийом алкоголю та паління за 12 годин; необхідно виключити прийом медичних препаратів або попередити про це лабораторію; зранку можна пити воду.
Матеріал: сироватка або плазма крові