Цинк

Цинк

Цинк – це мікроелемент, що відіграє ключову роль в процесах розвитку та росту клітин в тілі людини. Також цинк є складовою великої кількості ферментів, бере участь в транскрипції білка, стабілізує мембрани. 

В основному мікроелемент надходить в організм разом з продуктами харчування та водою. Найбільше цинку міститься в м’ясі, молочних та морепродуктах, також в овочах, горіхах та крупах. Шкоду людині може спричинити як дефіцит, так і надмірна кількість мікроелементу. Цинк допомагає організму в синтезі ДНК, а також підтримує зростання імунних клітин.Окрім цього, цинк бере участь в запуску сотень хімічних реакцій в організмі, виконує структурну роль в стабілізації білків. Цинк потрібний і мозку для вивільнення нейромедіаторів. Саме тому цинк можна вважати “ключем” до здоров’я і довголіття. Посилюючи імунну систему, цинк допомагає уповільнити процеси старіння.

Норма цінк в крові у чоловіків і жінок дорівнює значенню від 7 до 23 мкмоль/л.

Підвищення концентрації цинку свідчить про гостре або хронічне отруєння цим металом, анемію, артеріолосклероз, остеосаркому, прийом лікарських препаратів (глюкокортикостероїди, ендрогени, тіазиди).

Зниження вмісту цинку в крові спостерігається при целіакії, діареї, дерматиті, туберкульозі, лейкозі і лімфомі, захворюваннях жовчного міхура, інфаркті міокарду, гіпоальбумінемії, алкоголізмі.

Правила підготовки  пацієнтів:

взяття крові проводиться зранку натще (бажано до 12:00);  слід виключити прийом алкоголю та паління за 12 годин; необхідно виключити прийом медичних препаратів або попередити про це лабораторію; зранку можна пити воду.

 

Матеріал: сироватка або плазма крові