Тригліцериди

Тригліцериди

Тригліцериди (ТГ, нейтральні жири)– одні з найбільш значущих ліпідів, є енергетичним резервом, головним компонентом жирових відкладень.  Вони потрапляють в організм з їжею, а також виробляються кишечником та в печінці. Циркулюють в крові, забезпечуючи м’язи необхідною енергією, надлишок не виводиться з організму, а лишається «про запас», відкладаючись в жировій тканині. В ній вони  містяться, в основному, у вигляді жирних кислот, гліцерину та моноліпідів, які перетворюються печінкою в тригліцериди. Оскільки ліпіди є водонерозчинними для транспортування в кровотоці вони вступають в хімічну реакцію з білками, утворюючи комплекси, що називаються ліпопротеїдами або ліпопротеїнами. Тригліцериди входять до складу двох видів ліпопротеїдів – низької щільності (ЛНЩ, ЛПНЩ, LDL), приблизно 15%, та дуже низької щільності (ЛДНЩ, ЛПДНЩ, VLDL) – до 80%.

        Ліпопротеїни низької та дуже низької щільності називають «джерелом поганого холестерину», «шкідливими жирами», та пов’язують з появою атеросклеротичних бляшок та розвитком атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи.

Тригліцериди, в основному, отримуються з їжі (продукти тваринного походження – лідер з постачальників тригліцеридів), їхній вміст в крові різко зростає після прийому їжі вже за 15-30 хвилин, а знижується до початкового рівня – лише через 9-12 годин, тому головною вимогою до аналізу крові на рівень тригліцеридів є здача крові натщесерце, бажане утримання від вживання їжі протягом 12 годин.

          Циркулюючи в крові, тригліцериди можуть поглинатися макрофагами, які розташовуються в атеросклеротичних бляшках, що формуються. І це стає ключовим етапом розвитку атеросклерозу.

        Норма: 0-1,7 ммоль/л

Підвищений рівень тригліцеридів в організмі можуть спричиняти:

  • вживання в їжу великої кількості продуктів тваринного походження;

ожиріння та переїдання;

  • серцево-судинні захворювання, насамперед, атеросклероз, інфаркт та інсульт;

алкоголізм;

  • гіпотиреоз (зниження функції щитоподібної залози);
  • запалення нирок, що призводить до нефротичного синдрому:

подагра;

  • хронічна ниркова недостатність;
  • цукровий діабет;
  • панкреатит (значне підвищення);
  • прийом деяких протизаплідних засобів та лікарських препаратів (наприклад, верошпірон, фуросемід, кордарон, холестірамін, кортикостероїди);
  • вагітність (визначати рівень тригліцеридів має сенс лише після, щонайменше, 6 тижнів після пологів).

Знижений рівень тригліцеридів не має діагностичного значення.Але може відзначатися при:

  • спадковій гіполіпопротеїнемії;
  • хронічній обструктивній хворобі легенів;
  • гіпертиреозі (підвищеній функції щитоподібної залози);
  • інфаркті мозку;
  • порушенні всмоктування в кишечнику;
  • вживанні статинів, метформіну;
  • інтенсивних фізичних навантаженнях.

Правила підготовки  пацієнтів:

взяття крові проводиться зранку натще (бажано до 12:00);  слід виключити       прийом алкоголю та паління за 12 годин; необхідно виключити прийом медичних препаратів або попередити про це лабораторію; зранку можна пити воду.

        Матеріал: сироватка або плазма крові